látogató számláló
 
 

 
A helyesírás

A magyar helyesírás


Betű:
A nyelv hangjainak írott (vagy nyomtatott) jelei.
  • magánhangzók: a, á, e, é, i, í, o, ó, ö, ő, u, ú, ü, ű
  • mássalhangzók:b, c, cs, d, dz, dzs, f, g, gy, h, j, k, l, ly, m, n, ny, p, q, r, s, sz, t, ty, v, w, z, zs
Az ábécé: A betűk meghatározott felsorolási rendje.

Az írás
: Mondanivalónk rögzítése látható jelekkel.

Magyar helyesírás: A magyar nyelvű szövegeknél elfogadott szabályrendszer.

A helyesírás az alapműveltség részét képezi, és fontos szerepe van a társadalomban. A helyesírást oktatják az iskolákban a gyermekeknek, és külföldieknek egyaránt.

A magyar helyesírást a Magyar Tudományos Akadémia egyik Bizottsága szabályozza, helyesírási szabályzatok kiadásával. Ilyen A magyar helyesírás szabályai (ez a szabályzat tartalmazza a magyar helyesírás szabályait).

A magyar helyesírásban négy alapelvet különböztetünk meg:
  • kiejtés szerinti írás elve
  • szóelemző írásmód elve
  • egyszerűsítés elve
  • hagyomány elve 
A magyar helyesírás további jellemzői: betűíró (legkisebb egysége a betű), latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző. A magyar nyelvben ékezetet használunk a magánhangzók jelölésére.

A nyelv folyamatosan változik, de a helyesírás az állandóságot igyekszik követni és fenntartani.


Betűrendbe sorolás

A betűrendbe sorolás abban segít nekünk, hogy szavainkat ábécé sorrendbe tudjuk helyezni, ami nagyon fontos például egy tartalomjegyzékben, illetve egy enciklopédiában való eligazodáshoz, de ezen kívül a könyvtárakban is nagy hasznát vehetjük.

 
A kezdőbetűk

A kezdőbetű jelentése: a kezdőbetűnek már a nevében is benne van, hogy kezdő. Tehát azt a betűt jelenti, amellyel egy szó kezdődik.
Például a vacsora szó v betűvel kezdődik, míg a Péter nagy P betűvel.
Ahogy fent is láthatjuk, a kezdőbetűk között megkülönböztetünk kis és nagy kezdőbetűket.


A rövidítések

Nyelvünkben rengeteg olyan szó létezik, amelyeket írásban képesek vagyunk szabályosan rövidíteni. Ez rendkívül hasznos számunkra, ugyanis sok esetben megkönnyíti a dolgunkat.

Például az u. Ez azt jelenti, hogy utca.
Mivel beszédünkben teljes alakjukban ejtjük ki a rövidítéseket, ezért írásunkban is az ehhez igazodó névelőt kell használnunk előttük. Például beszédben: „Magyarország pénzneme a forint.” Írásban pedig: Magyarország pénzneme a Ft. (nem pedig az Ft)


 
 
 
Rendelje meg a Tanulj meg Te is helyesen írni! oktatóprogramot, ami nagyon egyszerűen és játékosan tanítja meg a helyesírás alapjait kicsiknek és nagyoknak!NyelvtanA magyar ABCKapcsolatMi a magyar nyelvtanNyelvtan program rendelésNyelvtanból ÖtösAdatvédelmi nyilatkozat
Keresőmarketing | Honlapkészítő program | Tantaki Blog | Tantaki DVD-k
cheap nfl jerseys,nhl jerseys cheap,Wholesale NBA Jerseys,cheap nhl jerseys,cheap authentic nba jerseys,Cheap NFL Jerseys from china,cheap Hockey Jersey,nfl jerseys cheap,discount authentic nfl jerseys,cheap nfl jerseys,cheap Baseball Jerseys,cheap nfl nike jerseys,cheap nfl jerseys free shipping,cheap nfl jerseys,wholesale nfl jerseys free shipping,cheap jerseys from china,Wholesale NBA NFL MLB NHL Jerseys,wholesale nfl jerseys,cheap jerseys,Cheap Nike NFL Jerseys,cheap nfl jerseys,cheap nba jerseys,Cheap NFL Jerseys Free Shipping,cheap nfl jerseys from china,cheap nhl jerseys,discount hockey jerseys,wholesale nhl jerseys,Wholesale Authentic NHL Jerseys,cheap Nike NFL Jerseys,cheap nhl hockey jerseys