látogató számláló
 
 

 
Mi a magyar nyelvtan

Mi a magyar nyelvtan?


A nyelvtan egyszerű dolog, csak tudni kell a szabályait.
Régen az emberek megegyeztek abban, hogy a szavakat csoportosítani fogják a jelentésük szerint, és aszerint, hogy hogyan viselkednek a mondatban. Ezekre különböző szabályokat alkottak, és így kialakult a magyar nyelvtan.

Tehát a nyelvtan a szavak használatára vonatkozó szabályok összessége.

Ahhoz, hogy valaki kifejezze a gondolatait, a nyelvet használja. Ha úgy akarjuk kifejezni a gondolatainkat, hogy azt mások is megértsék, akkor nyelvtant használunk, akár tudunk róla, akár nem.
Az ember nem gondolkodik beszéd közben, hogy „most akkor milyen nyelvtani szabályt kell alkalmaznom ahhoz, ha azt akarom mondani, hogy éhes vagyok". Viszont ha nem ismerjük a nyelvtan szabályait, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz akkor, amikor ki akarjuk fejezni a gondolatainkat.

A beszédünk különböző apró elemekből épül fel.

Hangokból vagy betűkből szavakat formálunk, a szavakból mondatokat alkotunk, és a mondatokból lesz a beszéd.

A beszédhangok a beszéd építőkövei. Szánkkal kiadott zörej (hang), amiből szavakat rakunk össze. A hangokat a fülünkkel fogjuk fel.
Ahhoz, hogy a hangokat halljuk, három dolog szükséges: hangforrás (ahol a hangokat képezzük, és ahonnan kiindulnak), közvetítőanyag (amin keresztül a hangok el tudnak jutni egyik helyről a másikig), felfogószerv (amivel érzékeljük és felfogjuk a hangokat)
További információ a hangokról.

Ha a hangokat leírjuk, akkor betűk lesznek belőlük. A betű az a beszédhang írott formája. Az ABC is betűkből áll, ha leírjuk azt.


A magyar nyelvtan következő eleme a szó.

A szavak hangokból vagy betűkből épülnek fel. Ahhoz, hogy a gondolatainkat át tudjuk adni másoknak, szavakat használunk, amikből mondatokat alkotunk. Ha a betűket egymás mellé rakjuk, akkor abból csak akkor lesz szó, ha jelentése is van. Ha a betűsornak nincs jelentése, akkor az nem is szó.

Ha a szavakat a jelentésük szerint csoportosítjuk, akkor megkapjuk a szófajokat.

Sokféle szófaj létezik a magyar nyelvtan területén. Néhány pálda ezek közül: főnév, melléknév, ige stb.
Érdemes tudnunk a különböző szófajokat ahhoz, hogy értelmes mondatokat tudjunk mondani.

A szavakat a magyar nyelvben ragozni is szoktuk.

Nemcsak az eredeti szavakat rakjuk egymás mellé, hanem különböző ragokkal látjuk el, így pontosabban ki tudjuk fejezni a gondolatainkat.
A helyesírás szempontjából tudnunk kell, hogy hogyan kell a különböző ragokat, jeleket és képzőket használnunk.

Tudjon meg többet a magyar nyelvtanról!

Magyar nyelvtan DVD

Rendelje meg "A magyar nyelvtan alapjai" című oktatóprogramot, amiből képek és példák segítségével, könnyen megértheti gyermeke a nyelvtan alapjait!


NyelvtanA magyar ABCKapcsolatMi a magyar nyelvtanNyelvtan program rendelésNyelvtanból ÖtösAdatvédelmi nyilatkozat
Keresőmarketing | Honlapkészítő program | Tantaki Blog | Tantaki DVD-k
cheap nfl jerseys,nhl jerseys cheap,Wholesale NBA Jerseys,cheap nhl jerseys,cheap authentic nba jerseys,Cheap NFL Jerseys from china,cheap Hockey Jersey,nfl jerseys cheap,discount authentic nfl jerseys,cheap nfl jerseys,cheap Baseball Jerseys,cheap nfl nike jerseys,cheap nfl jerseys free shipping,cheap nfl jerseys,wholesale nfl jerseys free shipping,cheap jerseys from china,Wholesale NBA NFL MLB NHL Jerseys,wholesale nfl jerseys,cheap jerseys,Cheap Nike NFL Jerseys,cheap nfl jerseys,cheap nba jerseys,Cheap NFL Jerseys Free Shipping,cheap nfl jerseys from china,cheap nhl jerseys,discount hockey jerseys,wholesale nhl jerseys,Wholesale Authentic NHL Jerseys,cheap Nike NFL Jerseys,cheap nhl hockey jerseys