látogató számláló
 
 

 
Névszók

Névszók a magyar nyelvtanban


A névszó élőlényeket, tárgyakat, kézzel nem megfogható dolgokat, vagy ezek milyenségét, mennyiségét kifejező szavak. Több szófaj összefoglaló elnevezése. Olyan szófajok, amelyeknek az elnevezésükben szerepel a „név” szó. Pl.: főnév, melléknév, számnév, névmás.

Nézzünk pár példát névszókra: cica, város, autó, egér, szerelem, fa stb.

A névszókon belül 4 szófajt különböztetünk meg.

Névszók:

  • főnév
  • melléknév
  • számnév
  • névmás
A főnév: azok a szavak, amelyek valakit vagy valamit megneveznek. Egyszerűen csak megadják egy dolognak a nevét, elmondják, hogy minek neveznek egy bizonyos dolgot, mi az a szó, amit annak megnevezésére használunk. A főnevek kimondásakor mindig valaki vagy valami jelenik meg előttünk. Ez valakinek vagy valaminek a neve.

A főneveknek két csoportja létezik: tulajdonnév és köznév.


A melléknév: azok a szavak tartoznak ebbe a szófajba, amelyek megmutatják, hogy a főnév milyen. A főnevek tulajdonságait írják le. Valakinek vagy valaminek a milyenségét, tulajdonságát mondják el.
Például: szép, okos, nagy, egyszerű.

A számnév: számot, mennyiséget fejez ki. Megmondja, hogy egy dologból mennyi van, vagy azt, hogy a dolog a sorban hányadik helyen áll. Például: öt, tíz, harmadik, hetedik.

A névmások
:
olyan szavak, amelyek főneveket, mellékneveket és számneveket helyettesítenek. Akkor használunk névmásokat, amikor a mondatban nem akarjuk megismételni a főneveket, mellékneveket vagy számneveket. Ezek más szófajokat helyettesítő szavak.

Például ha azt a mondatot mondjuk, hogy „Kati a kertben játszik”, és egy következő mondatban nem akarjuk megismételni a nevét, akkor azt a névmást használjuk a Kati helyett, hogy ő. Tehát a következő mondat így hangzana: Ő nagyon ügyesen labdázik.


Tanuljon az Ön gyermeke is játszva!


Magyar nyelvtan DVDRendelje meg "A magyar nyelvtan alapjai" című oktatóprogramot, amiből képek és példák segítségével, nagyon egyszerűen és könnyen megértheti gyermeke a nyelvtan alapjait!
Megrendelem!


NyelvtanA magyar ABCKapcsolatMi a magyar nyelvtanNyelvtan program rendelésNyelvtanból ÖtösAdatvédelmi nyilatkozat
Keresőmarketing | Honlapkészítő program | Tantaki Blog | Tantaki DVD-k
cheap nfl jerseys,nhl jerseys cheap,Wholesale NBA Jerseys,cheap nhl jerseys,cheap authentic nba jerseys,Cheap NFL Jerseys from china,cheap Hockey Jersey,nfl jerseys cheap,discount authentic nfl jerseys,cheap nfl jerseys,cheap Baseball Jerseys,cheap nfl nike jerseys,cheap nfl jerseys free shipping,cheap nfl jerseys,wholesale nfl jerseys free shipping,cheap jerseys from china,Wholesale NBA NFL MLB NHL Jerseys,wholesale nfl jerseys,cheap jerseys,Cheap Nike NFL Jerseys,cheap nfl jerseys,cheap nba jerseys,Cheap NFL Jerseys Free Shipping,cheap nfl jerseys from china,cheap nhl jerseys,discount hockey jerseys,wholesale nhl jerseys,Wholesale Authentic NHL Jerseys,cheap Nike NFL Jerseys,cheap nhl hockey jerseys