látogató számláló
 
 

 
Névszók

Névszók a magyar nyelvtanban


A névszó élőlényeket, tárgyakat, kézzel nem megfogható dolgokat, vagy ezek milyenségét, mennyiségét kifejező szavak. Több szófaj összefoglaló elnevezése. Olyan szófajok, amelyeknek az elnevezésükben szerepel a „név” szó. Pl.: főnév, melléknév, számnév, névmás.

Nézzünk pár példát névszókra: cica, város, autó, egér, szerelem, fa stb.

A névszókon belül 4 szófajt különböztetünk meg.

Névszók:

  • főnév
  • melléknév
  • számnév
  • névmás
A főnév: azok a szavak, amelyek valakit vagy valamit megneveznek. Egyszerűen csak megadják egy dolognak a nevét, elmondják, hogy minek neveznek egy bizonyos dolgot, mi az a szó, amit annak megnevezésére használunk. A főnevek kimondásakor mindig valaki vagy valami jelenik meg előttünk. Ez valakinek vagy valaminek a neve.

A főneveknek két csoportja létezik: tulajdonnév és köznév.


A melléknév: azok a szavak tartoznak ebbe a szófajba, amelyek megmutatják, hogy a főnév milyen. A főnevek tulajdonságait írják le. Valakinek vagy valaminek a milyenségét, tulajdonságát mondják el.
Például: szép, okos, nagy, egyszerű.

A számnév: számot, mennyiséget fejez ki. Megmondja, hogy egy dologból mennyi van, vagy azt, hogy a dolog a sorban hányadik helyen áll. Például: öt, tíz, harmadik, hetedik.

A névmások
:
olyan szavak, amelyek főneveket, mellékneveket és számneveket helyettesítenek. Akkor használunk névmásokat, amikor a mondatban nem akarjuk megismételni a főneveket, mellékneveket vagy számneveket. Ezek más szófajokat helyettesítő szavak.

Például ha azt a mondatot mondjuk, hogy „Kati a kertben játszik”, és egy következő mondatban nem akarjuk megismételni a nevét, akkor azt a névmást használjuk a Kati helyett, hogy ő. Tehát a következő mondat így hangzana: Ő nagyon ügyesen labdázik.


Tanuljon az Ön gyermeke is játszva!


Magyar nyelvtan DVDRendelje meg "A magyar nyelvtan alapjai" című oktatóprogramot, amiből képek és példák segítségével, nagyon egyszerűen és könnyen megértheti gyermeke a nyelvtan alapjait!
Megrendelem!


Keresőmarketing | Honlapkészítő program | Tantaki Blog | Tantaki DVD-k