Névszók

Névszók a magyar nyelvtanban


A névszó élőlényeket, tárgyakat, kézzel nem megfogható dolgokat, vagy ezek milyenségét, mennyiségét kifejező szavak. Több szófaj összefoglaló elnevezése. Olyan szófajok, amelyeknek az elnevezésükben szerepel a „név” szó. Pl.: főnév, melléknév, számnév, névmás.

Nézzünk pár példát névszókra: cica, város, autó, egér, szerelem, fa stb.

A névszókon belül 4 szófajt különböztetünk meg.

Névszók:

  • főnév
  • melléknév
  • számnév
  • névmás
A főnév: azok a szavak, amelyek valakit vagy valamit megneveznek. Egyszerűen csak megadják egy dolognak a nevét, elmondják, hogy minek neveznek egy bizonyos dolgot, mi az a szó, amit annak megnevezésére használunk. A főnevek kimondásakor mindig valaki vagy valami jelenik meg előttünk. Ez valakinek vagy valaminek a neve.

A főneveknek két csoportja létezik: tulajdonnév és köznév.


A melléknév: azok a szavak tartoznak ebbe a szófajba, amelyek megmutatják, hogy a főnév milyen. A főnevek tulajdonságait írják le. Valakinek vagy valaminek a milyenségét, tulajdonságát mondják el.
Például: szép, okos, nagy, egyszerű.

A számnév: számot, mennyiséget fejez ki. Megmondja, hogy egy dologból mennyi van, vagy azt, hogy a dolog a sorban hányadik helyen áll. Például: öt, tíz, harmadik, hetedik.

A névmások
:
olyan szavak, amelyek főneveket, mellékneveket és számneveket helyettesítenek. Akkor használunk névmásokat, amikor a mondatban nem akarjuk megismételni a főneveket, mellékneveket vagy számneveket. Ezek más szófajokat helyettesítő szavak.

Például ha azt a mondatot mondjuk, hogy „Kati a kertben játszik”, és egy következő mondatban nem akarjuk megismételni a nevét, akkor azt a névmást használjuk a Kati helyett, hogy ő. Tehát a következő mondat így hangzana: Ő nagyon ügyesen labdázik.

Tanuljon az Ön gyermeke is játszva!

Magyar nyelvtan DVD
Rendelje meg "A magyar nyelvtan alapjai" című oktatóvideót, amiből képek és példák segítségével, nagyon egyszerűen és könnyen megértheti gyermeke a nyelvtan alapjait!
Megrendelem!


NyelvtanA magyar ABCKapcsolatMi a magyar nyelvtanNyelvtan DVD megrendelésNyelvtanból ÖtösAdatvédelmi nyilatkozat
Keresőmarketing | Honlapkészítő program | Tantaki Blog | Tantaki DVD-k