látogató számláló
 
 

 
Igenevek

Igenevek a magyar nyelvtanban


Az igenév igéből képzett olyan főnév, melléknév vagy határozószó, amelynek igei sajátosságai vannak. Azok a szavak, amiket igékből hoztunk létre úgy, hogy az igékhez kapcsoltunk valamilyen képzőt.
Az igenevek nem igék, csak igékből képezzük őket, de nincs igére jellemző tulajdonságuk. Az igenevek szófaja az igék és a névszók között helyezkedik el.
Az igeneveknek három fajtáját különböztetjük meg:


Főnévi igenév: Az igéből -ni képzővel alkotott szó. Főnévi tulajdonságai vannak, igéből származnak, és megmaradnak az igei tulajdonságai is.
pl.: adni, kapni, hozni, vinni stb.

Melléknévi igenév: Igéből -ó, -ő, -t, -tt, vagy -andó, -endő képzővel létrehozott szó, ami úgy viselkedik a mondatban, mintha melléknév lenne. A melléknévi igenév mindig valamilyen tulajdonságot vagy állapotot fejez ki, ahogy a melléknevek. Az ige és a melléknév között elhelyezkedő köztes szófaj.
pl.: néző, csúszó, olvasott (könyv) stb.

Határozói igenév: Ha egy igéhez hozzátesszük a -va, -ve, -ván, -vén képzőt, akkor határozói igenevet kapunk. Átmenetet képeznek az igék és a határozószók között. Igéből képezzük őket, tehát alakjuk még az igére hasonlít, de határozói tulajdonságaik vannak, mert a cselekvés körülményeit fejezik ki.
pl.: sírva, dalolva, vasalva, számolva stb.

Tanulja meg gyermeke játszva az igeneveket!

Próbálja ki INGYEN A magyar nyelvtan alapjai oktatóprogramot, ami nagyon egyszerűen és játékosan tanítja meg a nyelvtan alapjait kicsiknek és nagyoknak!

NyelvtanA magyar ABCKapcsolatMi a magyar nyelvtanNyelvtan program rendelésNyelvtanból ÖtösAdatvédelmi nyilatkozat
Keresőmarketing | Honlapkészítő program | Tantaki Blog | Tantaki DVD-k
cheap nfl jerseys,nhl jerseys cheap,Wholesale NBA Jerseys,cheap nhl jerseys,cheap authentic nba jerseys,Cheap NFL Jerseys from china,cheap Hockey Jersey,nfl jerseys cheap,discount authentic nfl jerseys,cheap nfl jerseys,cheap Baseball Jerseys,cheap nfl nike jerseys,cheap nfl jerseys free shipping,cheap nfl jerseys,wholesale nfl jerseys free shipping,cheap jerseys from china,Wholesale NBA NFL MLB NHL Jerseys,wholesale nfl jerseys,cheap jerseys,Cheap Nike NFL Jerseys,cheap nfl jerseys,cheap nba jerseys,Cheap NFL Jerseys Free Shipping,cheap nfl jerseys from china,cheap nhl jerseys,discount hockey jerseys,wholesale nhl jerseys,Wholesale Authentic NHL Jerseys,cheap Nike NFL Jerseys,cheap nhl hockey jerseys